7 θαυματουργές τροφές που πρέπει να τρως κάθε μέρα

0
345

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο μιας υγιεινής διατροφής, λόγω  της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων και μακροζωία του πληθυσμού που την καταναλώνουν.

Διαβάστε επίσης: Πώς να επιτύχεις τον ΚΑΘΕ στόχο σου

Σαν μεσογειακός λαός είμαστε τυχεροί που έχουμε στην διατροφή μας αυτά τις τροφές σε αφθονία:

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και δρα επίσης ενάντια στις ιώσεις. Οι ιδιότητες που μάχονται κατά των ασθενειών προέρχονται κυρίως από τα θειώδες του υλικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προσφέρουν επίσης ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νόσων.

Απλά 6 και περισσότερες σκελίδες σκόρδου την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν στον άνθρωπο κατά 50% τους κίνδυνους δημιουργίας καρκίνου του παχέος εντέρου, στο στομάχι, στον προστάτη.

Με ποια συχνότητα είναι καλό να τρώμε σκόρδο;
Προσθέστε στην διατροφή σας τουλάχιστον μία σκελίδα την ημέρα.

Συμβουλή: Κόψτε ή συνθλίψτε το σκόρδο σας σε ένα γουδί, και αφήστε το για 10 λεπτά να απελευθερώσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

  1. Ελαιόλαδο

Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Χρυσό Υγρό” και ο Ιπποκράτης “Μεγάλο Θεραπευτή”.

Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες: Βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι φαινόλες. Έχουν αντικαρκινική δράση, μέσω της παρεμπόδισης του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών και ως εκ τούτου του οξειδωτικού στρες. Επίσης το σκουαλένιο, κύριο συστατικό του ελαιολάδου, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα.

Τα κυριότερα όμως πλεονέκτημα του ελαιολάδου έγκειται στο γεγονός ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, χαμηλώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, των τριγλυκερίδιων, μειώνουν της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν τις αρτηρίες από την σκλήρυνση και τη στένωση.

Σε ποια ποσότητα καταναλώνουμε το ελαιόλαδο;
Προσθέτουμε 1 κουτάλι της σούπας (15 mL) ελαιολάδου καθημερινά στην διατροφή μας.

Συμβουλή: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία επιτυγχάνονται καταναλώνοντας αποκλειστικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προκύπτει από την επεξεργασία των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών και έτσι περιέχει φωτοχημικά που αλλιώς θα χάνονταν κατά την φάση της επεξεργασίας.

Δείτε επίσης:Πως να φτιάξετε σπιτικές καραμέλες για τον πονόλαιμο και τον βήχα

3.Μπρόκολο

Θεωρείστε το μπρόκολο τον νούμερο ένα αντικαρκινικό πολεμιστή. Αυτό οφείλεται στα θειώδες συστατικά που περιέχει, όπως για παράδειγμα  η σουλφοραφάνη της οποίας η χαρακτηριστική μυρωδιά αναδύεται  καθώς ψήνουμε το μπρόκολο. Αυτά τα συστατικά συνθέτουν ένα σώμα το οποίο μας επηρεάζει τα γονίδιά μας να αυξήσουν την παραγωγή ενζύμων που αποτοξινώνει πιθανά ουσίες στον οργανισμό μας που είναι πιθανόν να προκαλέσουν καρκίνο.

Σε ποια ποσότητα καταναλώνουμε το μπρόκολο;
125 gr (½ κούπα) μαγειρεμένο πρόκολο αποτελεί φρούτο και λαχανικό σερβιρισμένα 2 σε ένα.

Συμβουλή: Ψήστε το μπρόκολο στον ατμό για 3-4 λεπτά για να απελευθερώσει περισσότερη  σουλφοραφάνη

  1. Γιαούρτι  

Το γιαούρτι είναι σπουδαία πηγή ασβεστίου που αναδομεί τα κόκαλα. Αλλά  η αληθινή του δύναμη βρίσκεται στα ζωντανά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά, που κρατάνε χαμηλή την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηριδίων που βρίσκονται στο έντερο. Τρώγοντας περισσότερο γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει με το έλκος, τη φλεγμονώδη εντερική διαταραχή, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και κολπικές μυκητιασικές λοιμώξεις

Με ποια συχνότητα είναι καλό να τρώμε γιαούρτι;

¾ της κούπας (175 mL) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, προτιμήστε μάρκες από κατσικίσιο με επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκιλλος.

Συμβουλή: Μπορείτε επίσης να φάτε παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και χωρίς επεξεργασία. Ή  κεφίρ που είναι το αποτέλεσμα κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ που έχουν υποστεί ζύμωση.

5.Βρώμη

Η Βρώμη έχει ιδιότητες που βοηθάνε στην ρύθμιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Οι ιδιότητες αυτές προέρχονται από τη β-γλυκάνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών

Μία κούπα (250 mL) τη μέρα μαγειρεμένο πίτουρο βρώμης, 1 ½  κούπα (375 mL) μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης μπορούν να παρέχουν αρκετή β-γλυκάνη για να μειώσουν  την χοληστερίνη κατά 5% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 10%

Υπάρχουν επίσης και έτοιμες συσκευασίες από νιφάδες βρώμης έτοιμες προς κατανάλωση (Quaker) που δεν χρειάζονται μαγείρεμα

Σε ποια ποσότητα καταναλώνουμε το μπρόκολο;
Στόχευσε 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών κάθε μέρα.

Συμβουλή:  Δεν έχει σημασία αν είναι πλιγούρι βρώμης ή νιφάδες βρώμης
Αγόρασε οποιοδήποτε είδος βρώμης σου αρέσει να τρως.

  1. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες.

Έγινε γνωστό από την δυνατότητα του να βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Το καρύκευμα της μηλόπιτα έχει την δυνατότητα να αποτρέπει τους θρόμβους και έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έχει αποδηχθεί ότι υπερνικά το E.coli,  όπως επίσης και άλλου τύπου βακτηριδίων.

Με ποια συχνότητα είναι καλό να τρώμε κανέλα;
Μία μικρή ποσότητα όπως ¼ ή ½ κουταλιού του γλυκού είναι αρκετό τη μέρα για να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την συνολική χοληστερίνη από 12% μέχρι και 30%.

Συμβουλή: Βάλτε λίγη κανέλα πάνω από τον καφέ ή το τσάι σας για να το εντάξετε ακόμα πιο εύκολα στην καθημερινότητα σας.

7.Φασόλια

Τα φασόλια είναι γεγονός ότι κάνουν καλό στην καρδιά, χάρης στις διαλυτές φυτικές ίνες που διαθέτουν, οι οποίες απορροφούν την χοληστερίνη ώστε το σώμα μας την αποβάλει πριν να κολλήσει στα τοιχώματα των αρτηριών. Μελέτες έδειξαν ότι διατροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη από 10% μέχρι και 15%. Επίσης μία ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα τοποθετεί τα φασόλια στα κορυφαία αντιοξειδωτικά φαγητά.

Σε ποια ποσότητα καταναλώνουμε το φασόλια;
¾ της κούπας (175 mL) φασόλια ισοδυναμεί με αντίστοιχο γεύμα από κρέας και υποκατάστατα του.

Συμβουλή: Τα φασόλια περιέχουν πιο πολλή πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο όσπριο, αλλά η πρωτεΐνη αυτή μόνη της είναι ελλιπής. Φάτε σιτηρά όπως ρύζι για παράδειγμα μέσα στη μέρα για να συμπληρώσετε την πρωτεΐνη.

Καλή Όρεξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here