11 Λόγοι για να μη σε προσλάβω… κι ας έχεις πτυχίο

0
2763

Η ορκωμοσία τελείωσε. Κατάφερες επιτέλους να πάρεις το πτυχίο και έκανες όλους τους συγγενείς και φίλους να νιώθουν περήφανοι για σένα. Ο αληθινός αγώνας όμως, τώρα ξεκινάει! Ήρθε η ώρα να βγεις στην αγορά εργασίας! Έχεις στα χέρια σου έναν δυνατό τίτλο σπουδών και ανυπομονείς να βρεις την πρώτη σου δουλειά! Αρχίζεις λοιπόν να απαντάς στις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν, αποστέλλοντας το βιογραφικό σου και περιμένοντας απαντήσεις.

“Η πραγματικότητα όμως είναι πως… κατά πάσα πιθανότητα δε θα σε προσλάβω! Ο λόγος; Απλός: Δεν ταιριάζεις στη θέση!

Μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου πως για όλα φταίει η ανεργία ή πως δεν υπάρχουν πια δουλειές. Μπορεί ακόμα να πιστεύεις πως αν δεν έχεις κονέ στην Ελλάδα, δεν πας μπροστά!.
Σκέψου όμως και αυτό: Για να έχω ανεβάσει μία αγγελία στο διαδίκτυο, σημαίνει ότι έχω ανάγκη να καλύψω μία θέση στην εταιρία μου…και όχι, αν είχα σκοπό να προσλάβω κάποιον που θα μου πρότεινε οποιοδήποτε πολιτικό γραφείο ή άλλης μορφής μέσο, δε θα έμπαινα στον κόπο να συντάξω την αγγελία, να αφιερώσω χρόνο δικό μου αλλά και εργατοώρες υπαλλήλων και να πληρώσω αδρά για μια καλή προώθηση της αγγελίας.

Μαζί με εμένα λοιπόν, υπάρχουν πολλές ακόμα επιχειρήσεις οι οποίες ψάχνουν συνεχώς να στελεχώσουν τις θέσεις τους με νέους ανθρώπους γεμάτους όρεξη για δουλειά. Και όμως, εσύ δεν κατάφερες να είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Αναρωτήθηκες πραγματικά γιατί; Τι φταίει πραγματικά και δεν προσλαμβάνω εσένα;

Για να σου γλιτώσω αρκετό χρόνο θα σου πω πως μάλλον πέφτεις κι εσύ σε κάποιο -ή κάποια- από τα παρακάτω λάθη:

1. Το βιογραφικό σου είναι μεγαλύτερο από εκείνο στελεχών με 25ετή εμπειρία

Κατανοώ την επιθυμία σου να αναδείξεις την αγαπημένη σου εργασία ή τα επιτεύγματα σου στο λύκειο. Μπορώ επίσης να καταλάβω γιατί μου αναλύεις τις εξωσχολικές σου δραστηριότητες αλλά και τα 3 marketing projects που έτρεξες ως φοιτητής.
Αυτό όμως που πραγματικά θέλω να δω στο βιογραφικό σου σημείωμα είναι καθαρότητα και συνεκτικότητα σε ό,τι μου παρουσιάζεις.

Στείλε μου ένα βιογραφικό ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ, ΑΚΡΙΒΕΣ και ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ.”

Δες τι ζητάω για τη συγκεκριμένη θέση και παρουσίασε το μου σε μία σελίδα χαρτί. Στην πρώτη σελίδα! Μετά, αν θες, δώσε μου περισσότερα πράγματα για σένα αλλά και πάλι, μην ξεχνάς να μένεις στο θέμα. Δε θα εντυπωσιαστώ από ένα υπερβολικά μακρύ βιογραφικό όπως δε θα ενθουσιαστώ από ένα υπερβολικά περιληπτικό βιογραφικό – δεν έκανες τίποτα άλλο πέρα από τα μαθήματά σου;

2. Ήρθες απολύτως απροετοίμαστος στο interview

Είσαι καλύτερος χρήστης του διαδικτύου από τους περισσότερους HR professionals και έτερους διευθυντές που θα αναλάβουν το ρόλο του interviewer. Γιατί λοιπόν δεν ξόδεψες μερικά λεπτά από το χρόνο σου συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με την εταιρία μου;

Δεν μπήκες στο site της εταιρίας”
Δεν ασχολήθηκες με τα κοινωνικά μας δίκτυα”
Δε φρόντισες η παρουσία σου να καλύψει το χώρο”

Μάθε να κοιτάς τον άλλον στα μάτια. Μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά σημαντικές συζητήσεις. Δώσε εμπνευσμένες απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις. Θυμήσου:

Δε με νοιάζει αυτό μου λες! Με νοιάζει η συνολική σου παρουσία αλλά και η αναλυτική σου ικανότητα όσο λες, αυτό που λες”

3. Δεν έκανες ερωτήσεις

Ήμαστε μαζί 20 λεπτά και δε σου έχει δημιουργηθεί καμία απορία; Στα εξήγησα όλα τόσο καταπληκτικά που δεν άφησα το παραμικρό περιθώριο για διευκρινήσεις; Όσο κι αν θα με κολάκευε κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν ισχύει.
Αυτό που ισχύει είναι πως δεν προετοιμάστηκες για το Interview (βλ. Λάθος 2)!
Αφιέρωσε μερικά λεπτά και ψάξε στο ίντερνετ για ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε ένα Interview. Εντυπωσίασε με με μία ερώτηση που δεν έχω ξανακούσει! Δείξε μου την ικανότητά σου στη συλλογή πληροφοριών.

Θέλεις αλήθεια να πιστέψω ότι θα χρειάζεται εγώ να κάνω δουλειά για εσένα ή ότι θα παρουσιάζεσαι στη δουλειά απροετοίμαστος σε καθημερινή βάση;”

4. Έγραψες ευχαριστήριο γράμμα… και είπες μόνο ευχαριστώ!

Συγχαρητήρια για την ιδέα, είσαι όντως ένα βήμα μπροστά από όλους όσοι δεν το έκαναν. Την ίδια στιγμή όμως πέταξες στα σκουπίδια την καλύτερη ευκαιρία που θα σου δοθεί ποτέ για να ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΑ σε αυτό που έχω σχηματίσει εγώ στο μυαλό μου για σένα!
Χρηστιμοποίησε αυτό το γράμμα για να τονίσεις το πάθος σου για τη συγκεκριμένη θέση. Δείξε μου όσα έμαθες από τη συνάντησή μας. Και φυσικά πάνω απ’όλα:

Επιβεβαίωσε μου ότι είσαι ο τέλειος υποψήφιος”

5. Ντύθηκες για να αποτύχεις

Στην εταιρία δεν υπάρχει dress code. Είδες πολλούς υπαλλήλους μου ντυμένους πιο χαλαρά. Εσύ όμως απαγορεύεται να έρθεις με οτιδήποτε λιγότερο από ένα 100% επαγγελματικό ντύσιμο! Και ΟΧΙ, τα ωραία σου τζινς με το μοδάτο μπλουζάκι σου ΔΕΝ χαρακτηρίζονται ‘Επαγγελματικό ντύσιμο’.

Δε θέλω να σε δω όπως θα έρχεσαι κάθε μέρα στην εταιρία. Θέλω να σε δω όπως θα παρουσιαζόσουν σε έναν πελάτη μου”

6. Δεν ξέρεις τι θέλεις… ούτε τι θέλω!

Ειλικρινά; Μπήκες στον κόπο να απαντήσεις στην αγγελία, να περάσεις ενδεχομένως από ένα πρώτο τηλεφωνικό Interview, πήρες το αυτοκίνητό σου και ήρθες μέχρι το γραφείο μου, μου απορρόφησες ένα μισάωρο εργασίας μου για να μου πεις ‘δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω να κάνω στη δουλειά μου’;
Ουσιαστικά δηλαδή, μου ζητάς να επενδύσω χρόνο, ενέργεια και χρήμα στην εκπαίδευσή σου με τον κίνδυνο να μου πεις μετά από ένα διάστημα ότι το αντικείμενο δε σε καλύπτει και θέλεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο;
Πείσε με πως δε μπορείς να φανταστείς κάτι καλύτερο για σένα από το να δουλεύεις για την εταιρία μου. Τόνισε το στο βιογραφικό σου, υπογράμμισε το στη συνέντευξη και φώναξε το στο ευχαριστήριο γράμμα σου.

Δείχνε μου συνέχεια πόσο ταιριάζει η ιδανική επαγγελματική σου πορεία με τη θέση για την οποία βρίσκεσαι μαζί μου αυτή τη στιγμή”

7. Δεν κατέχεις τα κοινωνικά δίκτυα… όσο κι αν πιστεύεις το αντίθετο!

Δεν περιμένω να είσαι ειδικός σε τίποτα. Γνωρίζω ότι μόλις αποφοίτησες και γι’αυτό ταιριάζεις στη θέση. Παρόλα αυτά, στο βιογραφικό σου αναφέρεις ‘ειδικός στα κοινωνικά δίκτυα’.
Τα οκτώ tweets που έκανες τους τελευταίους έξι μήνες δεν είναι δείγματα διεισδυτικότητας στα κοινωνικά δίκτυα όπως η χρήση του hashtag #katidikamou δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αποτελεσματική

Πες μου πως είσαι τακτικός χρήστης των κοινωνικών δικτύων. Μην προσπαθείς να περάσεις το προφίλ του ειδήμονα”

8. Είχες ορθογραφικά, συντακτικά ή γραμματικά λάθη στο βιογραφικό σου

Αν δε μπορείς να παρουσιάσεις ένα επαγγελματικό κείμενο σε εμένα, γιατί να πιστέψω πως μπορείς να ετοιμάσεις ένα επαγγελματικό report για κάποιον πελάτη; Και πώς πιστεύεις ότι θα νιώσουν οι πελάτες αν λάβουν ένα email γεμάτο με τέτοια λάθη;

Χρησιμοποίησε τον ορθογραφικό έλεγχο στον υπολογιστή σου και στη συνέχεια δώσε το βιογραφικό σου σε κάποιο αξιόπιστο πρόσωπο να το διαβάσει”

9. Δεν έχεις λογαριασμό στο linkedin

Από όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει ένα το οποίο ειδικεύεται στο να αναδείξει τις επαγγελματικές σου δεξιότητες. Κι εσύ επιλέγεις να αγνοήσεις αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Αν μη τι άλλο, αφαιρείς ένα ποσοστό της αξιοπιστίας και του επαγγελματισμού σου.

Φτιάξε άμεσα έναν λογαριασμό στο linkedin. Αφιέρωσε μερικά λεπτά και δώσε στον εαυτό σου μία σοβαρή, επαγγελματική online παρουσία”

10. Ολοκλήρωσε μία Πρακτική Άσκηση (ή δύο ή τρεις)

Όσο κι αν προσπαθήσεις να με εντυπωσιάσεις με τους εξαιρετικούς βαθμούς σου ή τα παρόμοια projects με τα οποία έχεις ασχοληθεί ως φοιτητής, τίποτα δε με καθησυχάζει περισσότερο από το να ξέρω πως έχεις ήδη αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις στην εταιρία μου.
Η πρακτική λειτουργεί επίσης και ως ένα μέσο για να καταλάβεις αν τελικά όντως σε ενδιαφέρει το αντικείμενο της δουλειάς για την οποία σε θέλω. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε και οι δύο κόπο και χρήμα.
Η Πρακτική Άσκηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια για την μετέπειτα καριέρα σου. Εκμεταλλεύσου τις υπηρεσίες που σου παρέχει το Πανεπιστήμιο αλλά και άλλες οργανώσεις -φοιτητικές ή μη- για να εμπλουτίσεις τις πρακτικές σου γνώσεις και να κατασταλάξεις σχετικά με το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλεις να εργαστείς

Για να το θέσω απλά, τα βιογραφικά των υποψηφίων με προϋπηρεσία στέκονται πάντα πάνω από αυτών χωρίς”

11. Σου έλειπε ο Επαγγελματισμός

Ήρθες στο ραντεβού μας με δύο λεπτά καθυστέρηση. Δε με κοίταξες στα μάτια κατά τη διάρκεια της χειραψίας μας. Σε σύστησα στη συνάδελφό μου και δεν τη ρώτησες καν τι κάνει. Αν θες πραγματικά να κερδίσεις τη θέση αυτή, προσπάθησε να μου απαντάς συνεχώς στην ερώτηση:

Γιατί να θέλω να σε φέρω σε επαφή με τους πελάτες μου;”

Συνοψίζοντας

Εσύ και η οικογένειά σου επενδύσατε αρκετά χρήματα και κοπιάσατε πολύ για να καταφέρεις να πάρεις αυτό το πτυχίο. Συγχαρητήρια για την επιτυχία λοιπόν! Τώρα έχει σειρά μία μικρή ακόμα προσπάθεια η οποία θα φέρει την απόσβεση αυτής της επένδυσης που λέγεται πτυχίο.  Αφιέρωσε λίγο χρόνο, ενημερώσου και εκπαιδεύσου. Πάρε τα κατάλληλα εφόδια και μόνο τότε κάνε την προσπάθειά σου στην αγορά εργασίας.

Και να θυμάσαι. Προώθησε τον εαυτό σου, όπως θα προωθούσες το προϊόν της εταιρίας μου σε έναν πελάτη”

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία!

Του Χρήστου Τσούνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here