10 λόγοι που θα πρέπει και οι ενήλικες να παίζουν βιντεοπαιχνίδια

0
427

Ακόμα και τώρα που διανύουμε την δεύτερη δεκαετία του 21 αιώνα, τα βιντεοπαιγνίδια θεωρούνται μία ένοχη ευχαρίστηση. Ειδικά για όσους βρίσκονται πάνω από τα 25 θεωρούνται όπως ένα κομμάτι τούρτας που ξυπνάς αργά τα μεσάνυχτα για να το φας, δηλαδή ένα λαθραίο σνακ, γεμάτο με πολιτιστικά κενές θερμίδες.
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πως τα βιντεοπαιχνίδια όπως είχαν διαφημιστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Η προώθηση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών μας είχε συνηθίσει να βλέπουμε παιχνίδια κυρίως παράτολμα που αφορούσαν μόνο στοχευμένες ομάδες έφηβων παιδιών και κυρίως αγόρια.
Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μία τεράστια αναγέννηση στο χώρο των σχεδιαστών.
Ο εκδημοκρατισμός έχει φέρει καινούργια μυαλά και ιδέες και συμβαίνουν συναρπαστικά πράγματα στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

Σας παραθέτω 7 λόγους που ακόμα και αν δεν έχετε παίξει αρκετά βιντεοπαιχνίδια στο παρελθόν, ή αν ακόμα νιώθετε λίγο ένοχοι για το Xbox ή το Playstation και τα έχετε να σκονίζουν στην γωνία, για τους οποίους θα πρέπει να δοκιμάσετε να παίξετε περισσότερα παιχνίδια αυτόν τον χρόνο και να μην αισθάνεστε καθόλου άσχημα γι’αυτό.

Είναι οικονομικά

Καθώς η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει δραστικά σημάδια αλλαγής. Θα είναι σημαντικό αυτό το έτος να πάρουμε τα μέγιστα από τις επιλογές ψυχαγωγίας μας. Τα βιντεοπαιχνίδια παραμένουν  μία εκπληκτικά καλή επιλογή.


Τιμή
Επιλογές των gamers όπως Witcher 3 ή Fifa 2017 θα κοστίσουν περίπου 50€ στην κονσόλα ή λιγότερο στον υπολογιστή, αλλά μπορούν να προσφέρουν εκατοντάδες ώρες διασκέδασης.


Παιχνίδια μεγάλης διάρκειας
Μεγάλα παιχνίδια όπως το Dishonored,  το Assassin’s Creed και το Tomb Raider, είναι γεμάτα με sub-quests. Τα sub-quests είναι σαν ένα μικρό παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι. Βρίσκονται σε κρυμμένες περιοχές και περιέχουν πολλές φορές συλλεκτικά αντικείμενα για τον χαρακτήρα που ενθαρρύνουν για επιμέρους εξερεύνηση και ανταμείβουν την επανάληψη.

Πολλαπλοί παίχτες
Ανταγωνιστικά παιχνίδια για περισσότερους από έναν παίχτες όπως το Overwatch, Fifa 2017 και Rocket League ,λειτουργούν όπως τα αθλήματα – μπορείς να βελτιώνεσαι κάθε φορά που παίζεις αποκτώντας καινούργιες ικανότητες και χαρακτηριστικά.

Προσφορές
Και βεβαίως μπορείς να περιμένεις μερικές μέρες ή εβδομάδες πριν αγοράσεις κάποιο παιχνίδι από μεγάλα καταστήματα, όπως το Puplic, Media Markt ή ακόμα και σε on-line κατάστηματα όπως το e-shop.gr προβλέποντας για κάποια καλή προσφορά ή για τις εκπτώσεις για να το πάρεις ακόμα φθηνότερα.

Γίνεσαι πιο έτοιμος να αντιληφθείς το μέλλον που πλησιάζει

 

Πολλοί από τους ανθρώπους κάνουν τώρα, την παραγωγή και τη χρηματοδότηση των τηλεοπτικών σειρών και των ταινιών μεγάλωσαν παίζοντας βιντεοπαιχνίδια – αυτές οι επιρροές γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς και σημαντικές.

Δύο από τα πιο ενδιαφέροντα τηλεοπτικές σειρές του 2016 στο εξωτερικό, ο Mr Robot και Westworld, εμπνεύστηκαν από τον σχεδιασμό και τις συμβάσεις των παιχνιδιών. Η τελευταία  έχει διαδοθεί και ευρέως ως ένα σχόλιο για τα των διαδραστικών και καθηλωτικών κόσμων συναντάμε στα παιχνίδια.
Τώρα βλέπουμε την ίδια τη δομή, την κουλτούρα και τις αρχές του σχεδιασμού των παιχνιδιών να εκφράζονται και να διερευνώνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από τις βαθιά διασυνδεδεμένες ταινίες της Marvel, γεμάτες με φανταστικούς κόσμους, γρίφους και ενδείξεις των ηρώων να μιλάνε στην οθόνη, μας ζητείται να πάρουμε περισσότερο έναν πιο ενεργό ρόλο στην ψυχαγωγία που καταναλώνουμε.

Έτσι, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια  προετοιμάζεσαι αποτελεσματικά για το μέλλον των τηλεοπτικών μέσων, και εξασφαλίζετε ότι θα είστε μέσα στα πράγματα και θα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει.

Είναι μέσο κοινωνικής δραστηριότητας

Το δημοφιλές στερεότυπο του μεμονωμένου gamer που κάθετε σε ένα υπνοδωμάτιο κοιτάζοντας μια οθόνη δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ακριβές, αλλά στην εποχή μας γελοιωδώς ξεπερασμένο. Οι περισσότεροι τίτλοι βιντεοπαιχνιδιών έχουν περισσότερους από έναν παίκτες και εξαρτήματα που σας επιτρέπουν να παίξετε εύκολα  ενάντια σε άλλους ανθρώπους σε απευθείας σύνδεση στο internet. Αλλά αν αυτό είναι πάρα πολύ εκφοβιστικό, υπάρχουν επίσης άλλα πολλά παιχνίδια που μπορείτε να μοιραστείτε με την παρέα σας στον καναπέ σας όπως το ξεκαρδιστικό παιχνίδι συνεργασίας στην κουζίνα το  Overcooked και το δημοφιλές σε όλους μας στην Ελλάδα το Buzz.
Mπορείτε επίσης να πάρετε ένα Rock Band ή ένα  Guitar Hero και απολαύστε πολλές διασκεδαστικές νύχτες με τους τρομακτικά αδέξιους φίλους σας στο καραόκε.

Και όχι μόνο τα συγκεκριμένα αλλά με πολλούς και διάφορους τρόπους, σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι μπορείς να το μοιραστείς. Ξέρω πολλά ζευγάρια που παίζουν μαζί περιπέτειες όπως το Life is Strange ή το Walking Dead, παίρνοντας ο καθένας τη σειρά του με το μοχλό, βοηθώντας ο ένας τον άλλο, σχεδιάζοντας τις επιλογές και τις στρατηγικές τους. Σε συντομία τα βιντεοπαιχνίδια θα σώσουν την σχέση σου – εχμ… αστειεύομαι βέβαια!

Πάντως σίγουρα μαθαίνουμε πολλά για τους φίλους μας παίζοντας καθώς και το πως συνεργαζόμαστε στο παιχνίδι ορίζει μία πολύ καλή ένδειξη πως μπορούμε να συνεργαστούμε και στις προκλήσεις της ζωής.

Είναι το μέλλον της αυτο-έκφρασης

Η τεχνολογία προχωράει σημαντικά μέρα με τη μέρα. Τα παιχνίδια θα ξεπεράσουν τις δύο διαστάσεων οθόνες και θα μπουν στα δωμάτια μας, είτε μέσω VR  ή AR, ή μέσω νέων συνδυασμών των τηλεοράσεων και των κονσολών Είναι πιθανό σε είκοσι χρόνια, η ιδέα να καθίσουμε και απλά βλέποντας μια αφηγηματική ιστορία να μας φαίνεται κάτι ξεπερασμένο και αναχρονιστικό. Έτσι, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε εξάσκηση από τώρα.

Σαράντα χρόνια πριν, όταν οι νέοι άνθρωποι ήθελαν να εκφράσουν κάτι για τη ζωή τους, θα έπαιρναν μία κιθάρα και θα έγραφαν ένα τραγούδι, αν ήθελαν να πουν μια ιστορία θα έγραφαν γι’ αυτήν σε ένα ποίημα ή αγόραζαν μια βιντεοκάμερα και έκαναν μια ταινία.

Τώρα είναι πολύ πιθανόν να το κάνουν και σε βιντεοπαιχνίδι. Φθηνά εργαλεία όπως το Unity, δωρεάν δημιουργικά πακέτα όπως το Twine και το Scratch, κάνουν τον προγραμματισμό προσιτό σε οποιονδήποτε με ένα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα βασικό υπολογιστή.
Δημιουργοί στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δημιουργούν ιδιοσυγκρασιακά και ασυνήθιστα παιχνίδια, διερευνούν νέους τρόπους για την αυτο-έκφραση, ωθώντας στα όρια, το τι είναι τα παιχνίδια και τι μπορούν να εκφράσουν. Τα παιχνίδια έχουν γίνει η ανεκτική δημιουργική έκφραση στο χώρο, όπως ήταν κάποτε παλιά το punk rock.

Μας ενημερώνουν για το που κατευθύνεται η τεχνολογία

Οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών είναι εξαιρετικά απαιτητικοί, όταν πρόκειται για τη διάδραση του σχεδιασμού – τόσο από την άποψη των συσκευών εισόδου όσο και στις οθόνες προβολής πληροφοριών μέσα στο παιχνίδι.
Τα βιντεοπαιχνίδια επίσης ωθούν την ανάπτυξη όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, το διαδικαστικό περιεχόμενο και την μοντελοποίησης της φυσικής. 
Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις τεχνολογίες που πρόκειται να επηρεάσουν τη ζωή μας άμεσα δοκιμάζονται και αναπτύσσονται στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών.

Προς το παρών η ανάπτυξη της εικονικής πραγματικότητα είναι στα video games. Το “PlayStation VR”, το “Oculus Rift” και τα “HTC Vive” ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν παιχνίδια, αλλά δεν θα παραμείνει αυτή η χρήση τους για πάντα.
Όταν οπτικοακουστικά μέσα, που επιτρέπουν στους χρήστες να βιώσουν και να αλληλεπιδρούν με προσομοιωμένα περιβάλλοντα μέσω πρώτου προσώπου, γίνουν λιγότερο δυσκίνητα και όταν υπάρχουν περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές εταιρείες που θα αρχίσουν να διερευνούν τις δυνατότητες των βίντεο 360 μοιρών, οι VR και AR εμπειρίες πρόκειται να γίνει πολύ πιο συχνές.


Θα ψωνίζουμε σε εικονική πραγματικότητα από το σπίτι μας, Θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε πιο ρεαλιστικά τα αθλητικά γεγονότα και χρησιμοποιώντας AR ακόμα και να επανασχεδιάσουμε τη διακόσμηση στα σαλόνια μας. Μαθαίνοντας για αυτές τις τεχνολογίες από τώρα είναι μέσω των παιχνιδιων ακούγετε μια καλή ιδέα.

Αλλά υπάρχουν και λιγότερο προφανείς τρόποι που τα παιχνίδια έχουν έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος μας. Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν γίνει σημαντικά πεδία δοκιμών για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη. Το τμήμα έρευνας της Microsoft στο Cambridge χρησιμοποιεί το παιχνίδι “Minecraft”  για να δοκιμάσει και να διδάξει AI bots.
Στη Google ανήκουν όλα τα δοκιμαστικά προγράμματα της εταιρίας  “DeepMind” τα οποία δοκιμάζει σε βιντεοπαιχνίδια, τελευταίο παράδειγμα είναι το StarCraft.
Στις ΗΠΑ, ο Δρ Marc Riedl και οι συνεργάτες του στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Georgia ανέπτυξαν ένα παιχνίδι, μία αφηγηματική πλατφόρμα που ονομάζεται “Quixote”, όπου  οι παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να μάθουν ηθικά διδάγματα από κάποιον παίκτη που δημιουργεί ιστορίες. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια για να διδάξει τα ρομπότ πώς να παίρνουν ηθικές αποφάσεις.

Το μέλλον της επικοινωνίας με τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών μας – από τις τράπεζες στους λιανοπωλητές – θα γίνονται με smart chatbots. Τα παιχνίδια προσφέρουν μία πρακτική μέθοδο για να δοκιμάσουμε να μιλήσουμε με μηχανές.

Μας λένε πράγματα για την επόμενη γενιά

Με την άφιξη των smart phones και tablets, τα παιχνίδια είναι πιο διαδεδομένα όσο ποτέ. Τα παιδιά τώρα μεγαλώνουν περιμένοντας όλες τις οθόνες να είναι διαδραστικές. Χρησιμοποιούν tablets στο σχολείο, μπορούν να διδαχθούν εύκολα  τον κώδικα, και στη δημιουργία εφαρμογών. Είναι μία καινούργια ψηφιακή γενιά και μεις είμαστε οι ιθαγενείς.
Παράλληλα, η μαζική υιοθέτηση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, Snapchat και το YouTube έχει αναπτύξει μια νέα σχέση μεταξύ της τεχνολογία, της ψυχαγωγία και των εφήβων, όπου τα παιδιά αναμένουν να είναι σε θέση να αλληλεπιδράσουν. Οι πιο πολλές από τις διασυνδέσεις που χρησιμοποιούν είναι όπως τα παιχνίδια. Έτσι, η κατανόηση των βιντεοπαιχνιδιών είναι σημαντική.

Αλλά περαν από αυτό, οι γονείς παίζοντας βιντεοπαιχνίδια με τα παιδιά τους, οι θείοι με τα ανίψια τους, μορούν να περάσουν μαζί όμορφες στιγμές. Είτε αυτό σημαίνει να κτίσετε ένα κάστρο μαζί στο “Minecraft”, ή ένα λειτουργικό πύραυλο σε κάποιο Διαστημικό Πρόγραμμα, ή απλά την επίλυση ενός παζλ και σπάζοντας πράγματα σε διαστάσεις “Lego”, είναι ένας τρόπος να βρεθείτε με τα παιδιά σας σε έναν τομέα που απολαμβάνουν και να αισθάνονται άνετα. Αυτό τους επιτρέπει να πάρουν το προβάδισμα, αφήστε τα να σας δείξουν πράγματα.

Οι ικανότητες των βιντεοπαιχνιδιών μπορούν επίσης να μεταφερθούν στον πραγματικό κόσμο, όπως το Pokémon Go, που ενεργοποίησε πολλά παιδιά και τα έβγαλε από το σπίτι και τον καναπέ. Αλλά πέραν από τη σωματική ενεργοποίηση, τα παιχνίδια  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχιτεκτονική, στην φυσική, στην φιλοσοφία στο σχολείο και στα πανεπιστήμια και να προσφέρουν μία προσιτή και διασκεδαστική γνώση. Όπως το παιχνίδι γνώσεων του Quizdom και το group “Quizdom πανελλήνιες” που το πρότειναν πολλοί καθηγητές σαν καλή επιρροή και βοήθησε πολλούς μαθητές.

Και τέλος είναι διασκεδαστικά!

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε; Τα παιχνίδια είναι όντως πάρα πολύ διασκεδαστικά! Μας φέρνουν εκπληκτικούς κόσμους για να γίνουμε μέρος τους και να τους εξερευνήσουμε. Μας αφήνουν να κάνουμε απίστευτα και τρομερά πράγματα χωρίς να κινδινεύουμε. Δοκιμάζουμε την εξυπνάδα μας και τις δυνατότητες μας. Μας παρουσιάζουν καινούργιες διαστάσεις και δυνατότητες για το μέλλον που δεν θα είχαμε στην πραγματικότητα.
Είναι κατασκευασμένα από καλλιτέχνες και οραματιστές για να μας προσφέρουν μοναδικές στιγμές, να έχουν να μας πουν και να μας μάθουν πράγματα!

Είναι καιρός, να δούμε τα βιντεοπαιχνίδια σαν μία ακόμα δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες, όπως τα βιβλία, την τηλεόραση, και το σινεμά. Και για όλους αυτούς του λόγους…
Ναι λοιπόν! Είναι πολύ εντάξει και για τους ενήλικες να παίζουν βιντεοπαιχνίδια και να διασκεδάζουν.

Και Προσεχώς… Έρχεται και το Νέο Nintendo Switch επίσημα στις 3 Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here