Καλοκαιρινό εισόδημα για Φοιτητές: Μην ψάχνεις για δουλειά, δημιούργησε μία

0
1513

Γράφει ο Χρήστος Τσούνης

Αν οι σκέψεις σου για τις καλοκαιρινές διακοπές εξαντλούνται σε δροσερές βουτιές στη θάλασσα, αλλεπάλληλες “συνεδρίες” τάβλι και ατελείωτες ώρες ρεμβάσματος, τότε αυτό το άρθρο δεν είναι για εσένα. Αν όμως είσαι από εκείνους που επιθυμούν να αξιοποιήσουν αποδοτικά τον ελεύθερο χρόνο που τους προσφέρει το καλοκαίρι, τότε σε αυτό το άρθρο θα βρεις χρήσιμες και πρακτικές ιδέες για να βγάλεις άμεσα χρήματα δημιουργώντας παράλληλα περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης

Σίγουρα, μία λύση που έχεις σκεφτεί είναι να πιάσεις κάποια ευκαιριακή δουλειά όπως service σε cafe και bar, μοίρασμα φυλλαδίων, delivery σε σουβλατζίδικο και πολλά άλλα. Γιατί όμως να αρκεστείς σε κάτι που θα σου αποφέρει μόνο μερικά χρήματα και τίποτα περισσότερο; Αν προτιμάς να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, να νιώσεις πραγματικά αποδοτικός και να πάρεις μία πρώτη γεύση από το επιχειρείν είσαι τυχερός που έπεσες σε αυτό το άρθρο.

Ορίστε μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις:

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

Αν “πιάνει το χέρι σου” και είσαι καλός σε χειροτεχνίες, μπορείς να κατασκευάζεις και να πουλάς της δημιουργίες σου online. Υπάρχουν πολλές έτοιμες λύσεις του εξωτερικού όπως το etsy που σου επιτρέπουν να στήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εντελώς δωρεάν και χωρίς καθόλου τεχνικές γνώσεις. Αντίστοιχα, η καλύτερη ελληνική πλατφόρμα για να ξεκινήσεις να πουλάς άμεσα είναι το jamrar. “Μα δεν μπορώ να έχω ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να έχω επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είμαι παράνομος” θα μου πεις. “Ψαξου!” θα σου πω. Ποια είναι η τελευταία φορά που ρώτησες έναν λογιστή γι’αυτό; Έστω, ποια είναι η τελευταία φορά που έκανες μία ουσιαστική αναζήτηση στο ίντερνετ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα; Σε πληροφορώ λοιπόν πως στην Ελλάδα, κάθε ιδιώτης μπορεί να πουλήσει αντικείμενα ή υπηρεσίες αξίας μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς να πρέπει να ανοίξει δική του επιχείρηση, αφού μέχρι αυτό το ποσό, δεν θεωρείται επιτηδευματίας. Ορίστε το παράθυρό σου στο επιχειρείν λοιπόν! Βρες ένα προϊόν που σου αρέσει να κατασκευάζεις, φωτογράφισε το, ανέβασε το online και ξεκίνα να πουλάς.

“Κάνε προσεκτική κοστολόγηση των προϊόντων σου. Συνυπολόγησε την αξία των πρώτων υλών σου, τις μετακινήσεις σου, τα μεταφορικά καθώς επίσης τον χρόνο κατασκευής τους”

ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΕΙΣ

Τι γίνεται στην περίπτωση που σου αρέσει να πουλάς πράγματα αλλά δεν είσαι καθόλου καλός στο να τα κατασκευάζεις; Η λύση και εδώ είναι απλή! Αγοράζεις προϊόντα σε προσφορές και τα μεταπουλάς σε χαμηλές τιμές. Τη συγκεκριμένη στρατηγική την επιλέγουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους έχουν κάνει ολόκληρες περιουσίες κάνοντας μόνο αυτό. Πώς δουλεύει; Απλά, κάνε εγγραφή σε όσα περισσότερα sites προσφορών μπορείς και θα ενημερώνεσαι καθημερινά για όλες τις καινούργιες προσφορές. Παράλληλα, άνοιξε λογαριασμό σε online πλατφόρμες όπως το ebay και το amazon για να μπορείς να πουλάς τα προϊόντα σου σε όλον τον κόσμο. Στη συνέχεια ακολούθησε τα εξής βήματα. Όποτε βλέπεις ένα καλό και εύκολα εμπορεύσιμο προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή, αγόρασε μερικά κομμάτια και μετά ανέβασε τα στις αντίστοιχες πλατφόρμες. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορείς να βγάλεις σημαντικό περιθώριο κέρδους (margin) έως και 50% επί της πώλησης (markup 100%). Όλα θα κριθούν από το πόσο καλά θα μάθεις να χρησιμοποιείς τις πλατφόρμες για να προωθείς τα προϊόντα σου και το πόσο καλά θα κατανοήσεις τις ανάγκες του κοινού σου. Α! Και στην ερώτηση “Μα δεν έχω καθόλου χρήματα, πώς να ξεκινήσω να αγοράζω πράγματα” η απάντηση είναι “Ξεκίνα πουλώντας πράγματα που ούτως ή άλλως δε χρησιμοποιείς, όπως παλιά video games, ρούχα σε καλή κατάσταση και παλιές ηλεκτρονικές συσκευές” Όλα από εμένα τα περιμένεις;

“Ειδικεύσου σε ένα niche market (πχ κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια) με καλό περιθώριο κέρδους και δημιούργησε μία δυνατή κοινότητα”

E-BOOKS

Ξέρω πως πέρασες πολλές ώρες όλο τον Χειμώνα γράφοντας εργασίες για θέματα που δε σε ενδιέφεραν και μόνο στόχο είχαν να πάρεις τον πολυπόθητο βαθμό. Πώς θα σου φαινόταν όμως αν μπορούσες να αξιοποιήσεις εκείνες τις ώρες και, προσθέτοντας μερικές ακόμα, να τις μετατρέψεις σε χρήματα; Γράφοντας τις εργασίες σου όλο το Χειμώνα, κατάφερες να συλλέξεις πληροφορίες που είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν από ένα άτομο γρήγορα. Αυτή η συγκεντρωμένη πληροφορία, που πλέον μετατράπηκε σε γνώση, μπορεί με μερικά βήματα να μετατραπεί σε ένα μικρό, περιεκτικό και συμπυκνωμένο ηλεκτρονικό βιβλίο το οποίο μπορείς να πουλήσεις για μερικά ευρώ το ένα. Ξέρω, δεν είσαι επαγγελματίας συγγραφέας, ούτε έχεις πρόσβαση σε εκδοτικούς οίκους. Ευτυχώς για εσένα υπάρχει το amazon με την πλατφόρμα kindle direct publishing. Εκεί, μπορείς να ανεβάσεις το βιβλίο σου και, αφού περάσει από τις απαραίτητες διορθώσεις, να είναι έτοιμο προς πώληση.

“Αν πρόκειται να εκδόσεις κάποια από τις εργασίες σου, σιγουρέψου πως δεν έχεις χρησιμοποιήσει εκτεταμένα δουλειά άλλων συγγραφέων χωρίς να τους έχεις αναφέρει και χωρίς να έχεις πάρει άδεια για αναδημοσίευση του περιεχομένου τους. Αν όμως έχεις γράψει την εργασία με δικά σου λόγια, και έχεις αναφέρει τους αρχικούς συγγραφείς στις πηγές σου, τότε είσαι έτοιμος να βγάλεις χρήματα.”

Όποια από τις παραπάνω λύσεις και να επιλέξεις, ένα είναι σίγουρο, θα πρέπει να φροντίσεις:

  • Να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για το κοινό στο οποίο θέλεις να πουλήσεις
  • Να επιτύχεις ένα πολύ καλό επίπεδο χρήσης της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιήσεις
  • Να διατηρήσεις μία συστηματική και επαγγελματική παρουσία σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα
  • Να επενδύσεις το χρόνο σου συστηματικά όπως θα έκανες σε οποιαδήποτε άλλη εργασία

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνω πως οι ιδέες αυτές δεν είναι για όλους. Χρειάζεται πολλή οργάνωση, μελέτη, εργασία και συστηματική προσπάθεια μέχρι να δεις τα πρώτα χρήματα να έρχονται και αυτό θα αποθαρρύνει πολλούς. Και καλά θα κάνει. Δεν είναι όλα για όλους. Υπάρχουν αυτοί που ζουν καλύτερα με τον σταθερό, μικρό μισθό τους και αυτοί που θέλουν να φτάσουν το κάτι παραπάνω και ζουν για την προοπτική. Αποφάσισε σε ποια πλευρά θέλεις να είσαι και πράξε ανάλογα.

Κλείνοντας, το συγκεκριμένο άρθρο είναι πολύ μακριά από πλήρες. Στόχος του είναι να δημιουργήσει τροφή για σκέψη σε όποιον θέλει να γευτεί με ασφάλεια το επιχειρείν μέσα στα φοιτητικά του χρόνια. Και η μοναδική μου συμβουλή είναι μία: Ψαξ’το! Μη μένεις σε όσα ακούς, κάνε τη δική σου έρευνα και δες ΠΩΣ μπορείς να κάνεις τους στόχους σου πραγματικότητα.

Ψαξ’το! Είδες που τελικά γίνεται;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here