Η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη εργασίας

0
931

10+1 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΤΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΑΣ

Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, περισσότερο από το 90% της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι μη λεκτικό. Αυτό σημαίνει πως η πλειοψηφία της πληροφορίας που λαμβάνουν οι άλλοι για εμάς δεν προκύπτει από αυτά που λέμε αλλά από τον τρόπο που οι κινήσεις μας παρουσιάζουν τον εαυτό μας. Αυτό υποστηρίζει και ο guru του είδους Alan Pease, στο εξαιρετικό βιβλίο του “Η Γλώσσα του Σώματος”.

Σε απαιτητικές λοιπόν καταστάσεις, δεν αρκεί να είμαστε διαβασμένοι και να χρησιμοποιούμε το καλύτερό μας λεξιλόγιο. Πρέπει να μπορούμε να επιστρατεύσουμε όλες μας τις ικανότητες και να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Λίγες είναι οι καταστάσεις που θα απαιτήσουν μεγαλύτερη προσπάθεια από μία σημαντική συνέντευξη εργασίας.

Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό και να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στο μελλοντικό σας εργοδότη:

  1. Περπάτησε σωστάImage 1

Η συνέντευξη εργασίας ξεκινάει με το που υπάρχει οπτική επαφή με τον συνεντευκτή. Μπορεί να χρειαστεί να περπατήσεις έναν διάδρομο μαζί του ή απλώς να κάνεις μερικά βήματα από την πόρτα του γραφείου του μέχρι την καρέκλα που θα σου υποδείξει. Σε κάθε περίπτωση, ο βηματισμός σου θα πρέπει να είναι δυναμικός. Περπάτησε με προτεταμένο το στήθος, τραβηγμένους πίσω ώμους, ίσιο λαιμό και μέτριου μήκους βήματα. Κατευθύνσου σε ευθεία πορεία προς τον συνεντευκτή και διατήρησε οπτική επαφή μαζί του.

  1. Χαμογέλα με ειλικρίνειαimage 2

Ξέρεις σε τι διαφέρει ένα ψεύτικο χαμόγελο από ένα ειλικρινές; Στα μάτια. Όταν χαμογελάμε απλώς και μόνο από ευγένεια, τα μάτια μας δε συμμετέχουν στο χαμόγελο. Αντιθέτως, όταν το χαμόγελό μας είναι ειλικρινές, τα μάτια συνοδεύουν το πλατύ χαμόγελο των χειλιών δίνοντας ένα πολύ πιο πιστευτό αποτέλεσμα. Όλοι οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη διαφορά έστω και υποσυνείδητα δημιουργώντας (ή καταστρέφοντας) εντονότερους δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Κάνε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη σου και εξασκήσου σε ένα ειλικρινές χαμόγελο.

  1. Δώσε μια σφιχτή χειραψίαimage 3

Μόλις πλησιάσεις τον συνεντευκτή, άπλωσε ελαφρώς το χέρι σου προς το μέρος του. Μην μπεις μέσα εξαρχής με προτεταμένο το χέρι, κανένας δε θέλει να δέχεται επίθεση. Λίγο πριν φτάσεις στο γραφείο του, κατεύθυνε το χέρι σου προς το μέρος του κοιτώντας τον παράλληλα στα μάτια. Η χειραψία θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή αλλά όχι πολύ δυνατή. Περίμενε από εκείνον να επιβάλει την ένταση της χειραψίας και προσαρμόσου ανάλογα. Είναι προτιμότερο να σφίξεις λίγο παραπάνω το χέρι σου παρά να παρουσιάσεις “το χέρι του νεκρού ψαριού”.

  1. Κάθισε σωστάimage 4

Στάσου μπροστά στον συνεντευκτή μέχρι εκείνος να σου υποδείξει την καρέκλα στην οποία θα καθίσεις. Η στάση στην οποία θα καθίσεις θα πει πολλά για την προσωπικότητά σου. Αν γείρεις πολύ μπροστά μοιάζεις απελπισμένος και φοβισμένος, αν γείρεις πολύ προς τα πίσω θα παρουσιαστείς ως αλαζόνας. Ευτυχώς η λύση είναι εύκολη. Κάθισε όσο πιο πίσω στο κάθισμα μπορείς και ακούμπησε τη μέση σου στην πλάτη του καθίσματος. Η κίνηση αυτή θα σε φέρει συνήθως σε μία ευθυτενή στάση η οποία αποπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη στον συνομιλητή σου. Αν έχεις την τάση να καμπουριάζεις, σκέψου πως μία αόρατη κλωστή σε τραβάει προς τα πάνω από το κέντρο του κεφαλιού σου

  1. Κράτα τα πόδια σου σταθερά στο έδαφοςimage 5

Σε συνέχεια της προηγούμενης οδηγίας, κράτα το πέλμα σου σταθερά στο έδαφος. Προσπάθησε να ακουμπάει ολόκληρο το πέλμα σου κάτω έτσι ώστε να δημιουργήσεις ισχυρές ρίζες οι οποίες θα βοηθήσουν την αυτοπεποίθησή σου. Αν είσαι κοντός – όπως εγώ – προσπάθησε να κρατάς στο έδαφος τουλάχιστον το μπροστά μέρος του ποδιού σου, όπως όταν κάνεις ποδήλατο. Σημαντική σημείωση: Μη σταυρώσεις τα πόδια σου καμία στιγμή, δημιουργεί την αίσθηση “μπαριέρας” και απομακρύνεις τον συνεντευκτή.

  1. Δημιούργησε μία ισχυρή οπτική επαφήimage 6

Η εδραίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης θα έρθει από τα μάτια. Κοίτα τον συνεντευκτή σταθερά στα μάτια χωρίς να ανοιγοκλείνεις τα δικά σου συχνά. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί το αίσθημα του “καρφώματος” προσπάθησε κάθε 3 δευτερόλεπτα να κοιτάς και κάποιο άλλο σημείο του προσώπου του όπως τα μάγουλα, τα αφτιά ή τα χείλη. Θυμήσου πως ταυτόχρονα σε κοιτάζει και εκείνος οπότε τα μάτια σου θα πρέπει να είναι ανοιχτά και ελαφρώς χαμογελαστά.

  1. Χρησιμοποίησε τις κινήσεις των χεριών σουimage 7

Οι περισσότεροι από εμάς, κυρίως οι άντρες, νιώθουμε άβολα με τα χέρια μας και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε κατά τη διάρκεια μίας σοβαρής συνάντησης. Εδώ υπάρχουν δύο λύσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Η μία λύση είναι να κρατάς ένα στυλό το οποίο κυλάει ελαφρώς ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Απαγορεύονται έντονες κινήσεις ή επιδέξιοι χειρισμοί. Το στυλό δεν είναι εκεί για να εντυπωσιάσεις, είναι εκεί για να σε βοηθήσει χωρίς να πρωταγωνιστήσει. Η δεύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις τις κινήσεις των χεριών σου για να δώσεις έμφαση στα λεγόμενά σου. Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να είσαι προσεκτικός να μην παρουσιαστείς ως άτσαλος. Μικρές και σύντομες κινήσεις είναι αρκετές για να περάσουν το μήνυμα στον συνομιλητή σου.

  1. Δείξε τις παλάμες σουimage 8

Όταν ένα από τα δύο χέρια δεν πραγματοποιεί κάποια συγκεκριμένη κίνηση, θα πρέπει να αναπαύεται σε μία στάση η οποία παρουσιάζει την παλάμη σου στον συνεντευκτή. Αυτή η κίνηση, αν και αμυδρή στο συνειδητό τμήμα του εγκεφάλου, λειτουργεί πάρα πολύ δυνατά στο ασυνείδητο παρουσιάζοντας σε ως ειλικρινή και τίμιο. Κάνε πολλή εξάσκηση σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να σου βγαίνει φυσικά.

  1. Εισέπνευσε αργά και μίλα σταθεράimage 9

Η ομιλία μας προέρχεται από τον αέρα που εκπνέεται και περνάει από τις φωνητικές μας χορδές. Προκειμένου να εξασφαλίσεις μία σταθερή και απροβλημάτιστη ομιλία, χωρίς τραυλίσματα και κομπιάσματα, θα πρέπει να εστιάσεις στις εισπνοές σου. Μη βιάζεσαι να πάρεις ανάσα και φρόντισε να πάρεις αρκετό αέρα τόσο για να χαλαρώσεις και να οξυγονώσεις τον εγκέφαλό σου όσο και για να εξασφαλίσεις συνεχή ροή στην ομιλία σου. Η αργή εισπνοή θα σε βοηθήσει επίσης να χαμηλώσεις τους χτύπους της καρδιάς σου οδηγώντας σε σε λιγότερο άγχος και καλύτερη παρουσίαση του εαυτού σου

  1. Γνέψε με το κεφάλι σουimage 10

Όσο μιλάει ο συνεντευκτής ή οποιοσδήποτε άλλος συνομιλητής σου δεν αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω του. Θα χρειαστεί να ακούς και να γνέφεις ελαφρώς το κεφάλι σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να δώσεις το αίσθημα της “σύνδεσης” μεταξύ των δυο σας. Με αυτή σου την ενέργεια θα κάνεις τον συνεντευκτή σου να νιώθει πως έχει το πάνω χέρι, μιλώντας όμως σε έναν ισάξιο συνομιλητή.

10+1. Καθρέφτισε τις κινήσεις τουimage 10+1.gif

Ένα pro tip για τους λίγο πιο εξοικειωμένους με τη γλώσσα του σώματος είναι η τεχνική του “καθρέφτη”. Προσπάθησε να μιμηθείς τις κινήσεις, τις στάσεις και τις λέξεις του συνεντευκτή. Η ενέργεια αυτή θα δημιουργήσει ένα ισχυρότατο υποσυνείδητο αίσθημα “σύνδεσης” μεταξύ σας και θα κάνει τον συνεντευκτή να νιώθει πως βρήκε “τον άνθρωπό του” για τη θέση που ψάχνει. Η συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να χρησιμοποιείται με πολλή φειδώ καθώς δε θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή από τον συνομιλητή αλλά ούτε να αντιβαίνει ευθέως με τους προηγούμενους κανόνες.

Οι συμβουλές αυτές είναι απλά και μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την απαιτητική διαδικασία που ονομάζεται συνέντευξη εργασίας. Αν θες να τελειοποιήσεις τη γλώσσα του σώματός σου και να μπορείς να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση στον συνομιλητή σου σου προτείνω να διαβάσεις το εξαιρετικό βιβλίο “Η Γλώσσα του Σώματος” από τον guru του είδους Alan Pease.

Το βιβλίο αυτό θα σου προσδώσει σίγουρα την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι τόσο για τη συνέντευξη εργασίας όσο και σε κάθε άλλη πτυχή της καθημερινότητάς σου. Επιπλέον, θα σε βοηθήσει να επικοινωνείς καλύτερα κάθε σου μήνυμα με όποιον κι αν συνομιλείς ενώ θα αυξήσει σημαντικά την πειθώ σου.

Προσωπικά, είναι ένα βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή και μου επέτρεψε να ξεκλειδώνω, να διαβάζω και να μελετάω τους ανθρώπους σε κάθε κοινωνική μου συναναστροφή.

Ελπίζω να βοηθήσει κι εσένα να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως ιδανικό υποψήφιο και να βρεις άμεσα δουλειά τη δουλειά που σου αξίζει.

Alan Pease: Η Γλώσσα του Σώματος (Και στα ελληνικά από τα Public)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here